Ajankohtaista

12.12.2017 Simossa ja 13.12.2017 Tervolassa pidettyjen yleisötilaisuuksien esitykset:

Jouni Rauhala Lapin ELY -keskus

Ari Nikula Luonnonvarakeskus

Pauliina Kulmala Metsähallitus

Jukka Vähätaini Suomen metsäkeskus

Menneet                              

Lapin ELY -keskus järjestää kaksi yleisötilaisuutta, joissa kerrotaan tämän vuoden lopussa päättyvän NATNET Life+- hankkeen toimenpiteistä ja niiden tuloksista.

Tilaisuudet pidetään seuraavasti:     

12.12.2017 Simossa Simonpirtti, Simonpirtintie 2

13.12.2017 Tervolassa Tervolatalo, Museotie 13

Tilaisuudet alkavat kello 17:00

Kahvi/glögitarjoilu. Kummassakin tilaisuudessa jaossa monikäyttöisiä NATNET -ämpäreitä. (30 kpl/tilaisuus)

Tervetuloa!


26.8.2016 Tutustumisretki hankealueelle: Kätkävaaran luontopolulla asiantuntijat kertovat mm. yksityisessä suojelusta (METSO-ohjelma), Natura 2000-alueista, luonnon ennallistamismenetelmistä, kulotuksesta ja paikkatiedonhyödyntämisestä. Tapahtumaan järjestetään kuljetus Rovaniemeltä, Tervolasta ja Kemistä. 

10.1.2016 Tänään perustettiin 110. yksityinen suojelualue NATNET -hankkeen toimesta. Olemme nyt suojelleet yhteensä  2 733 hehtaaria METSO-ohjelman avulla. Hankkeen kokonaistavoitteesta (2 800 ha) on toteutettu 98 %. Tavoitteestamme puuttuu enää 67 hehtaaria!
18.12.2015 NATNET -hankeväki toivottaa oikein hyvää joulua, kiitos kuluneesta vuodesta ja hyvää tulevaa vuotta!

Joulutervehdys_-_Xmas_greetings_NATNET_Life.jpg

2.12.2015 
Postituksessa virhe - älkää lunastako NATNETin lähetystä!

Hyvät maanomistajat,

Postituksessa tapahtuneen virheen johdosto osalle teistä on tullut Postilta ilmoitus noudettavasta lähetyksestä. Voitte jättää NATNETin lähetyksen lunastamatta. NATNETin joulutervehdyksistä oli postitontulla unohtunut postimerkit. Pahoittelemme tapahtunutta!

Mikäli olette ehtineet lunastaa kortin hyvitämme 3 euron suorituksen teille. Laittakaa yhteystietonne sähköpostitse: jouni.rauhala@ely-keskus.fi

3.11.2015 Tuore opinnäytetyö: "Yksityisenmetsänomistajalle on taloudellisesti kannattavaa solmia pysyvä METSO-suojelusopimus! " kiteyttää Ia-Mari Rantamäki (Lapin AMK). 
Rantamäki tutki opinnäytetyössään pysyvän METSO-suojelun kannattavuutta Lounais-Lapissa yksityismetsänomistajan näkökulmasta. Tavoitteena oli selvittää, onko metsänomistajalle kannattavampaa myydä puuta teolliseen käyttöön vai tehdä pysyvä METSO-suojelusopimus. Tutkimus toteutettiin suorittamalla arviolaskelmat kuudelle pysyvälle METSO-kohteelle, jotka sijaitsevat Lounais-Lapissa NATNETin hankealueella. NATNETin väki riemuitsee ja kiittää tehdystä työstä sekä onnittelee valmistuvaa Ia-Maria!
Lue Rantamäen opinnäytetyö: https://www.theseus.fi/handle/10024/97405

29.-30.8. NATNET mukana Maaseudulta Käsin -messuilla! Tervolan Louella elokuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävät messut ovat avoinna yleisölle klo 10-17 molempina päivinä. NATNETin pisteen löydät sisäosastolta. Tule pistäytymään ja juttelemaan METSOsta! 

19.8. Kulotamme Simossa to 20.8. ja pe 21.8. 

NATNET Life+ -hanke toteuttaa kulotuksen sekä torstaina 20.8. että perjantaina 21.8. Runkauksen luonnonpuiston läheisyydessä Simossa. Kylmähköstä ja kosteasta kesästä huolimatta maa on päässyt nyt kuivumaan riittävästi kulotusta varten. Kulotuksen toteutus on hyvin harvinaista tähän aikaan vuodesta.

Toteutettavat kulotukset ovat luonnon- ja metsänhoidollisia toimenpiteitä, joilla parannetaan sekä kasvuolosuhteita että luonnon monimuotoisuutta. Kahdessa päivässä kulotetaan yhteensä melkein 9 hehtaaria. NATNET –hankkeessa (2012-2016) toteutetaan vastaavia luonnonhoidollisia kulotuksia Lounais-Lapissa yhteensä 150 hehtaarille; 100 ha yksityismailla ja 50 ha valtion mailla. 

3.5.6.2015 NATNET mukana Green Week:llä Brysselissä. 

neid.jpg

27.5.2015 Neidonkengät kukkivat. Nyt on hyvä hetki bongata kukkivia neidonkenkiä Lounais-Lapin alueella. Vaaraantunut ja rauhoitettu pikkuruinen neidonkenkä puhkeaa kukkaan pian lumien sulattua. 

23.3.2015 Vapaaehtoisesta metsiensuojelusta taloudellisia ja ekologisia hyötyjä: METSO-ohjelma osana kestävää riistataloutta 

metsastaja_2-2015.png

Usein metsästäjät tietävät jahtimailtaan luonnonhoitoon ja ennallistamiseen soveltuvia kohteita. Vapaaehtoinen metsäisten elinympäristöjen suojelu hyödyttää niin luonnon monimuotoisuutta 

kuin metsänomistajaa, metsästäjiä ja muitakin metsien virkistyskäyttäjiä. Eikä metsien suojelu tarkoita koko metsätlan musoimista. Useasti maanomistaja on jo syystä tai toisestä jättänyt metsätalouden ulkopuolelle alueita, jotka sopivat suojeluun paremmin kuin hyvin.  "Monet metsänomistajat arvostavat maillaan 

taloudellisten arvojen lisäksi maisemallisia ja monimuotoisia virkistysarvoja. METSOn avulla 

monien arvojen huomioiminen on mahdollista, Jouni Rauhala sanoo." Lue koko juttu uusimmasta Metsästäjä 2/2015 -lehdestä!

6.3.2015 Hanke puolessa välissä, hankeväki pakertaa väliraportoinnin parissa. 

manty.jpg

Pysyviä suojelusopimuksia on toteutettu tähän mennessä lähes 1 700 hehtaarille (60,4 % tavoitteesta). Työn alla on neuvottelut 36 tilan eli noin 500 hehtaarin osalta, ja aloitteita uusilta maanomistajilta tulee kokoajan. Luonnonhoito- ja ennallistamissuunnittelu jatkuu, hyviä kohteita on tulossa ainakin Tervolasta. Ja erilaisten tapahtumien kautta NATNETin ilosanomaa on jaettu lähes 6 000 ihmiselle.

Jatkamme uusien pysyvien METSO-suojelusopimusten solmimista ja luonnonhoitotöitä. Lisäksi tänä vuonna projektilta tulee ainakin virallinen hanke-esite ja infotaulut kahdeksaan hankealueen kuntaan. 

Opas esittelee METSOn mahdollisuuksia niin metsänomistajalle kuin metsäammattilaiselle, lue lisää: METSO - opas metsäalan toimijoille

19.12.2014 NATNET Life+ kiittää kaikkia kuluneesta vuodesta ja toivottaa hyvää tulevalle vuodelle!

joulukortti2014.jpg

3.11.2014 Projektipäällikkö vaihtuu! Maanantaista 3.11. alkaen NATNETia eteenpäin luotsaa Projektipäällikkö Jouni Rauhala. Kiitämme Nooraa mahtavasta työstä ja toivotamme onnea uusiin haasteisiin! Jounin tavoitatte jouni.rauhala(at)ely-keskus.fi tai puh. +358 295 037 502.

13.9.2014 Metsäpäivä Kallinkankaalla! NATNET mukana Kallinkankaan metsäpäivässä huomenna! Lauantaina 13.9.2014 vietetään klo 10-14 Metsäpäivää Kallilla, Keminmaassa. Mukana metsäalantoimijoita ja luvassa ohjelmaa, kahvitarjoilu, kilpailuja jne. Tervetuloa juttelemaan METSOsta ja luonnonhoidosta projektisuunnittelijamme Jounin kanssa!

8.7.2014 NATNET Life+ -hanke kulottaa 10.7.2014 Kätkävaarassa, Tervolassa. Hanke toteuttaa kulotuksen torstaina 10.7. METSO-suojelualueella Tervolan Kätkävaarassa. Kulotuskohteen pinta-ala on 13 hehtaaria.

Kulotusalue sijaitsee hankkeessa suojelulla METSO–suojelualueella. Yhteensä 13 hehtaarin kulotusalueesta noin 2,6 hehtaaria on pystymetsää. Kulotuksen toteuttaa Metsähallitus osana NATNET -hanketta.

Kulotuskohde on osa hankkeen aiemmin kesällä toteuttamaa uutta 2 km luontopolkua. Luontopolun varrella on monipuolisia metsäisiä elinympäristöjä ja ennallistamiskohteita. Kulotus lisää alueen monimuotoisuutta entisestään, sillä monet lajit tarvitsevat hiiltynyttä ja palanutta puuta. Monet paloriippuvaiset lajit ovat uhanalaistuneet tehokkaan metsäpalotorjunnan vuoksi. 

Metsäpalot ovat tärkeä osa luonnontilain metsän kiertokulkua. NATNET –hankkeessa (2012-2016) toteutetaan vastaavia luonnonhoidollisia kulotuksia Lounais-Lapissa yhteensä 150 hehtaarille; 100 ha yksityismailla ja 50 ha valtion mailla.

img_79432.jpg

7.7.2014 Lappilaiset innokkaita vapaaehtoiseen metsien suojeluun!                       Metsien vapaaehtoinen suojelu on lyönyt läpi toden teolla Lapissa. Lähes kaikki aloitteet tulevat suoraan maanomistajilta eikä heitä tarvitse maanitella mukaan. Projektipäällikkö Noora Raasakka Lapin ELY-keskuksesta sanoo, että usein käy vielä niin, että suojeltava ala kasvaa, kun kohteita käydään läpi rauhassa tilalla.                     Lue lisää YLEn Uutisesta!

18.6.2014 Uusi luontopolku Tervolan Kätkävaaraan! NATNET Life+ -hanke ylpeästi esittää: Tervolan Kätkävaaraan on avattu uusi erilaisia elinympäristöjä ja monimuotoisuutta esittelevä luontopolku! Polku on toteutettu hankkeessa suojellulle METSO- ja NATURA 2000 -alueelle. Monipuolisella noin kahden kilometrin polulla näet mm. metsäisiä elinympäristöjä, ennallistettavaa lettoa, kulotusalueen ja erilaisia suoelinympäristöjä. Polun opasteet ovat suomeksi ja englanniksi. Tervetuloa retkeilemään!

24.5.2014 Paakkolan kevätsiemennys, Tervolan kotiseutumuseolla klo 11-15. METSO-ohjelman toteuttaja NATNET Life+ projektisuunnittelija Jouni Rauhala kertoo METSO-ohjelmasta; miten suojelet vapaaehtoisesti ja rahanarvoisesti metsiä! Ohjelmassa myös mm. koenita, walehtelijoiden klubi, Piippolan vaarin kotieläimiä, rakennusperintöinfoa jne. jne. Tule paikalle ja kysy lisää metsien suojelusta!

la_25.5._paakkola.bmp

14.-15.5.2014 Life Platform Meeting 2014 Rovaniemi

25.3.2014 Tyytyväiset metsänomistajat innostavat muita mukaan NATNET Life+ -hankkeessa. Lue koko juttu Metsonpolku-sivuilta

3.3.2014 Projektipäällikkö Noora kertoo mietteitään METSOsta Metsonpolku -sivulla. Nooran mielestä tärkein tavoite, jota hän voi työnsä kautta METSOssa edistää on luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja suojelutoimenpiteiden kohdentaminen erityisesti niille alueille, joiden suojelulla saavutetaan moninkertainen hyöty kytkeytyvyyttä lisäämällä. "Parasta METSOssa on vapaaehtoisuus ja maanomistajalähtöisyys!" hehkuttaa Noora.

Lue lisää Nooran ajatuksia:
http://www.metsonpolku.fi/fi/METSO/metsontekijat/metsontekijat.php?we_objectID=394

img_3286.jpg

13.-14.2.2014 Lapin metsätalouspäivät (Levi), NATNET Life+ esittäytyy päivillä. Torstai-iltapäivän alustuksen aiheina ovat ekosysteemipalvelut. NATNET Life+ turvaa ja lisää ekosysteemipalveluita, saavu kuulemaan miten. Projektilla myös esittelypiste! Lue Lapin metsätalouspäivien ohjelmasta täältä.

20.1.2014 NATNET löytyy nyt YouTubesta! Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa ja video enemmän kuin tuhat kuvaa.. Projektiamme YouTubessa esittelevät projektipäällikkö Noora Raasakka ja projektisuunnittelija Jouni Rauhala. Kuuntele myös maanomistajan mietteitä.

Projektipäällikkö Noora Raasakka esittelee lyhyesti hanketta:

Project manager Noora Raasakka tells shortly about NATNET Life+ -project which is funded by the European Comission:

 rannikolta_rakalle_kansi.jpg

 7.1.2014 Uusi esite METSOsta! Lue METSOn toteutuksesta Lapissa ja eri metsäalantoimijoiden ajatuksia METSOsta uudesta esitteestä: Rannikolta rakalle - METSO-ohjelma Lapissa.

 

metsa2013logo.jpg

12.12. NATNET osallistuu METSÄ 2013 -viikkoon. Tule kuuntelemaan esitys  NATNET Life+ -hankkeesta sekä Zonation -analyysityökalusta torstaina 12.12. klo 9:00-10:30 Hotelli Santa Claus, kokoushuone Lohi. Esitykset: Projektipäällikkö Noora Raasakka ja vanhempi tutkija Ari Nikula. Lisätietoja: pdf ja Noora.Raasakka(at)ely-keskus.fi

european_forest_logo.jpg

NATNET Life+ -project has a side-event during the Forest 2013 in Rovaniemi. Come see the presentations on Thursday 12.12.2013 Time 9:00-10:30am in Hotel Santa Claus, meeting room Lohi. Read more about the presentations here: pdf and contacts: Noora.Raasakka(at)ely-keskus.fi.

9.-13.12. Euroopan metsäviikko 2013 Rovaniemellä. Tapahtumaa juhlitaan Rovaniemellä ja tilaisuus tuo kaupunkiin kansainvälisiä vieraita, seminaareja, kokouksia ja paljon muuta ohjelmaa myös lapsille ja nuorille. Lue lisää!

23.-27.9. Metsäviikko 8-luokkalaisille Rovaniemi, Motti-metsä

7.9.2013 Sahanperän savotta, metsätapahtuma Rovaniemellä (Pilke & Arktikum), klo 10-16. Tekemistä lapsille ja aikuisille, uittoperinnettä, luentoja ja keskustelutilaisuuksia, metsäkoneita ja -laitteita, työnäytöksiä ja paljon muuta! Ilmainen sisäänpääsy ja näyttelyt avaoinna klo 10-18! NATNET Life+ -hankkeella on oma piste tapahtumassa, tule tutustamaan METSO-ohjelman monimuotoisiin vaihtoehtoihin metsänomistajalle! Lue lisää tapahtumasivulta:  https://www.facebook.com/#!/sahanperansavotta

23.-26.5.2013 NATNET osallistuu Pohjois-Suomen Erämessuille Oulussa. Mistä METSO-kohteen tunnistaa, löytyykö mailtasi arvokkaita elinympäristöjä? Tule juttelemaan NATNET hankeväen kanssa, messuilla tavataan! Löydät meidät osastolta H 25.

18.5.2013 Mennään metsään - tapahtumapäivä koko perheelle! Lauantaina 18. toukokuuta klo 10-16 Keminmaan Kallinkankaalla erilaiset metsä- ja luontohenkiset yhdistykset ja organisaatiot esittelevät toimintaansa. Tapahtuman yhteydessä Länsi-Pohjan Metsänhoitoyhdistyksen metsätaitokilpailut metsänomistajille.

Ohjelmassa mm.  jousi- ja laseraseammuntaa,  metsästys- ja palveluskoiria, motosimulaattori, piirrustuskilpailu,  luontopolku, metsätaitokisat, tulistelumahdollisuus, METSO-ohjelma,
arvonta, kahvia & pullaa, makkaraa ja paljon muuta mukavaa.
Tervetuloa toiminnalliseen metsätapahtumaan!

mennaan_metsaan_kuva_green_small.jpg

 

21.3.2013 Maailman metsien päivä. Suomessa puita päästään istumaan myöhemmin, huomenna päivää voi juhlistaa miettimällä maailman monimuotoisia kaikille elintärkeitä metsiä.

 

 

 

 

 

14.2.2013 NATNET hankeväki toivottaa hyvää ystävänpäivää kaikille!

ystavanpaivakortti2.jpg

 

23.1.2013 Riistanhoitoa riekkosuolla - Monimuotoista metsämaiden hyödynnystä. Lue artikkeli uudesta Metsästäjä 1/2013 -lehdestä.

22.1.2013 Tupailta Kätkävaarassa, tervetuloa!  Tilaisuus Kätkävaaran Luontokeskuksessa klo 17:00-20:00. Osoite Kätkävaarantie 1225, 97140 Muurola.

23.1.2013 Tupailta Loueella, tervetuloa! Tilaisuus Louen koululla klo 17:00-20:00. Osoite Louesaarentie 19, 95340 Loue.

 

31.12.2012 Metsänomistajille tarjolla uusia mahdollisuuksia -juttu YLE Uutisissa

18.12.2012 Natnetin hankeväki toivottaa valkeaa joulua ja valoisaa uutta vuotta!

natnet_joulukortti_2012_verkko.jpg

 

7.9.2012 NATNET osallistuu Metsätaitokisoihin, luvassa hanke-esittely

Länsi-Pohjan metsänhoitoyhdistys järjestää metsätaitokisan 7.9.2012 perjantaina Keminmaan Kallinkankaalla. Kokoontuminen klo. 09.30. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille alueenmetsänomistajille

 

Kesä 2012

Projektisuunnittelijat tekevät kesän aikana maastoinventointeja ja ensimmäiset luonnonhoitosuunnitelmat hankealueelle ovat työnalla.

16.7.2012 NATNET Life+ -hanke on innostanut Lounais-Lapin metsänomistajat lukuisiin yhteydenottoihin.

Hankkeen aloittamisen jälkeen yhteydenottoja on hankealueelta tullut yli 150 tilan osalta, kokonaispinta-alan ylittäessä 8000 hehtaaria. Aloitteista toivotaan löytyvän mahdollisimman monia METSO-kriteerit täyttäviä kohteita, joista päästäisiin maanomistajille suotuisiin sopimuksiin. METSO-ohjelma ja veloituksetta laadittavat luonnonhoitosuunnitelmat kiinnostavat ja tuovat erittäin hyviä vaihtoehtoja perinteiselle puukaupalle maanomistajan näkökulmasta.

Kesän 2012 aikana on toteutettu ja toteutetaan maastokäyntejä METSO-ohjelmasta kiinnostuneilla tiloilla. Tilakohtaisten arvioiden käsittelyt jatkuvat maastokauden jälkeen syksymmällä.

22.3.2012 Maanomistjatilaisuus Tervolassa


21.3.2012 Maanomistajatilaisuus Simossa

Hanke lähetti tiedotekirjeen hankkeesta, sen tavoitteista ja toimenpiteistä maaliskuun 2012 alussa noin 2800 maanomistajalle.